História liturgických Bohoslužieb katolickej Cirkvi

11.01.2015 20:50

Katakomby sv.Domitilly v Ríme

www.domitilla.info/idx.htm?var1=images/07.jpg

- Bazilika mučeníkov sv.Nerea a Achillea zo 4.st.n.l.

https://www.kolpingdomitilla.it/kolping2014/images/Catacomben_Domitilla_02.jpg

Katakomby sv. Domitilly sestávají z více než 17 kilometrů podzemních chodeb, avšak některé z nich jsou nepřístupné. Jsou tvořeny dvěma nad sebou položenými podlažími; na dvou místech jsou dokonce trojpodlažní.

Katakomby Věčného města nabízejí jedno z nejucelenější a nejvýmluvnějších svědectví o rané křesťanské obci v císařském Římě i o tamním rozkvětu katolicismu mezi 2. a 9. stoletím. Do 2. století neměli prvotní křesťané svá vlastní pohřebiště a byli pochováváni spolu s pohany na týchž místech podél hlavních cest mimo město vyhrazených k pohřbívání. Apoštol Petr tak byl pochován na Vatikánském pahorku, sv. Pavel zas u cesty vedoucí do Ostie.

https://www.catacombedomitilla.it/polopoly_fs/1.4797948.1312982540!/httpImage/img.jpg

Do basiliky vstupujeme po moderním schodišti, které se na konci napojuje na schodiště původní. Chrám má tři lodi a částečně byl vybudován pod zemí; jeho střecha vyčnívala nad povrch země, jak ukazuje i současná rekonstrukce. Kvůli tomu, aby se nehýbalo s hroby mučedníků uchovanými v apsidě, bylo při stavbě basiliky zničeno několik galerií – ačkoli přístup do některých okolních chodeb se zachoval. Basilika úplně nahradila starší a menší sanctuarium, během jehož výstavby bylo svého času též narušeno okolí místa, kde byli Nereus a Achilleus pochováni. Chrám se rychle naplnil početnými hroby věřících, kteří mučedníky uctívali: mnohé je možno pozorovat i dnes v podobě sarkofágů uložených na podlaze basiliky a někdejší přítomnost mnoha dalších dokazují nálezy množství úlomků a nápisů z jiných sarkofágů na tomto místě.

https://www.meetart.it/media/cache/original/interno_basilica_s._Domitilla_dett_zoom.jpg

V apsidě vpravo se nachází sloup, na němž je znázorněn mučedník Achilleus, jak nám vysvětluje nápis (Acileus). Je zobrazen s rukama svázanýma za zády a s vojákem, jenž ho přichází setnout. Tento sloup spolu s jiným podobným, zobrazujícím umučení Nerea, sloužil jako opora klenby nad oltářem v apsidě chrámu – zřejmě nad hrobem samotných mučedníků. Dnes však polohu tohoto hrobu nedokážeme přesněji lokalizovat.

Úcta k mučedníkům v basilice pokračovala až do poloviny 9. století, kdy byly jejich ostatky přeneseny dovnitř města. Od 5. století přestaly být katakomby užívány jako pohřebiště. Předpokládá se, že chrám bol zničen během zemětřesení, které postihlo Řím v roce 897.

https://www.libreriamedievale.com/sites/default/files/copertine/catacomba_di_domitilla.jpg